Grenoble - Alpe D'Huez

Nu pas tijd om te bloggen. Het was me een zaterdag wel. De laatste dag van onze fietsreis naar Alpe d’Huez. In Grenoble hadden we een heerlijk hotel zodat we onze “laatste” voorbereiding wat dat betreft optimaal konden noemen. Een heerlijke douche, een goed bed en een vorstelijk ontbijt. Wat kon er vandaag nog mis gaan. Op de vrijdagavond moesten we uit veiligheidsoverwegingen toch echt afscheid nemen van onze schoenplaatjes. Die waren ernstig overleden na diverse eerdere kluunmomenten. Maar…….in Grenoble hadden ze fietsenwinkels. De ene opende op zaterdag nota bene pas om 10.00 uur de andere om 12.30 uur. Twee winkels in een hele grote stad. Die van 10.00 uur had ze niet meer maar een filiaal 5 km verderop in een banlieu had ze nog wel. Uiteindelijk, een uur later hadden we ze en anderhalf uur later dan gepland dan toch vertrokken.

Grenoble uit, op weg naar de hoogtemeters. Nou dat werd na een half uurtje harde werkelijkheid. Korte afdaling, rechtsom en meteen een procentje of 12 omhoog. Te laat schakelen betekende stilstand. Op dat moment voel je dat er al zo’n kleine 1.100 km in het lichaam zit. Enkele kilometers klimmen en een korte daling. Daarna wederom een hele lange klim van zeker 10 km. Dat kostte behoorlijk wat energie. Wanneer vermoeidheid toeslaat gaat ook de waarneming daar onder lijden. We hebben vast en zeker weer mooie stukken gehad, maar ze zijn als minder indrukwekkend opgeslagen.
We hebben allemaal toegeleefd naar deze dag, maar dat het meteen de zwaarste van de hele toer zou worden was toch een beetje een verrassing. Twee zware beklimmingen voorafgaande aan de beklimming van De Berg was op z’n zachtst gezegd een regelrechte uitdaging.
Lunch om 16.00 uur in Allemond, aan de voet van De Berg en in de benen.
Meteen een kleine 18 km klimmen voor de boeg. Iedereen in zijn eigen tempo naar boven. Dat is een absolute noodzaak want wanneer je boven je krachten gaat fietsen dan is het snel afgelopen met je. Tussendoor wachtten de snelleren onder ons op de wat langzameren en bij bocht 1 was het een laatste drinkpauze, werden de windjackjes uitgedaan, de shirtjes rechtgetrokken en sloten de dames in de auto al toeterend de gelederen. De laatste 400 meter naar de eindstreep voor De Indiaan.
Bij het colabordje, voor de insiders, stopt de helling en wordt het redelijk vlak. Daar reden we gebroederlijk naast elkaar door naar de streep. Dan komen al die mensen in zicht; en wat veel!
Er stonden zeker wel 40 teamleden en belangstellenden, die zowat de hele straat blokkeerden, te juichen………..voor ons! De lokale Fransen snappen nog steeds niets van ons enthousiasme en het feit dat hun dorp gewoon gedurende een hele week van ons, Nederlanders, is en dat ze met hun auto tijdens onze feestelijkheden gewoon even moeten wachten
Rit 11 foto 01Wat een heerlijk gevoel al die juichende mensen. De tranen sprongen in de ooghoeken en het hele lijf begon te shaken. Prachtig om zo binnengehaald te worden. Prachtig om zo’n tocht op deze manier te mogen afsluiten. Ik word er weer emotioneel van als ik dit aan het typen ben. En een zorg die aan ons werd besteed. Knuffels, kussen, handshakes en fleecedekentjes. Ergens uit het niets kwamen 7 grote pullen bier. Ik geloof niet dat iemand van ons er eentje leeg heeft gedronken. We waren te moe om iets te proeven. Foto’s, filmpjes, ballonnen, aandenkingsdingetjes, wensen namens Rony en Tilly die er helaas niet bij konden zijn. Het was een rollercoaster aan gebeurtenissen en emoties. Even facetimen met het thuisfront en allebei jankend voor het scherm. Zo bijzonder. En wat is er eigenlijk dan zo bijzonder, want we hebben “gewoon” gefietst, alleen een paar kilometer meer dan normaal.
Over dat bijzonderheidsaspect komt nog een speciale blog, met foto’s en/of filmpjes van onze aankomst. Morgen of overmorgen.
Meer dus, binnenkort.

  • Rit_11_-_foto_01Rit_11_-_foto_01
  • Rit_11_-_foto_02Rit_11_-_foto_02
  • Rit_11_-_foto_03Rit_11_-_foto_03
  • Rit_11_-_foto_04Rit_11_-_foto_04
  • Rit_11_-_foto_05Rit_11_-_foto_05
  • Rit_11_-_foto_06Rit_11_-_foto_06
  • Rit_11_-_foto_07Rit_11_-_foto_07